eventyr i
Furutoppen

De første boligene på Skoglundkollen er skreddersydd for barnefamilier. Her blir det godt å vokse opp, med like stor vekt på både eventyret og tryggheten.

Om Furutoppen

Husene blir moderne, arealeffektive og spennende, skreddersydd for et aktivt liv.

Skoglundkollen er et ideelt sted å bygge hus på; terrenget ligger helt naturlig til for plassering av boligene mot syd og øst. Dette gir perfekte sol- og lysforhold gjennom hele dagen. Rekkehusene kommer i tre ulike varianter hvor størrelse, utforming og pris varierer, her skal alle kunne finne en bolig som passer både ønske, behov og lommebok.

Felles for alle er at de fulle av smarte løsninger fra gulv til tak. To bad, egen bod, sportsbod ute, skjermet veranda i andre etasje og parkering direkte tilknyttet boligene. De store, høye vindusflatene gir maks utnyttelse av de flotte lysforholdene. Boligene er lagt opp for å utnytte tomtene maksimalt – selv om det bor andre mennesker rundt deg, kan du nyte privatlivet i fulle monn.

Det skal bli et område som legger opp til naboskap som blir til vennskap, med fellesområder og lekeplasser. Og mellom byggene og rett utenfor ligger uberørt natur, omgivelser som faktisk kan klare å lokke barna vekk fra spillkonsoller, pader og smarttelefoner. Og det er en sjelden verdi å ha i nærheten.

Vis prospektVis bilder

Arkitekten

Intervju med arkitekt Håvard B Olsen, Vårdal Arkitekter.

«Som arkitekt handler det alltid om å få bygninger og terreng til å høre sammen,» forteller Håvard B Olsen, «og i dette tilfellet var det full klaff. I utgangspunktet var tomtene litt utfordrende, de var relativt bratte. Men jeg fikk tegnet det slik at tomten i stor grad er med på å gjøre boligene både særegne og allsidige. Det er ikke alltid dette skjer, og desto mer morsomt når det gjør det.»

Håvard høres genuint fornøyd ut gjennom telefonrøret og jeg skjønner han smertelig godt. Mannen er i ferd med å tegne en liten by; min største arkitektoniske bragd er da jeg forspiste meg på pepperkakehus i tredje klasse.

Les mer

«Disse boligene har barnefamilier skrevet over hele seg,» fortsetter han, «her bor du like bra med en seksåring som med en sekstenåring. For å få til løsninger som tilfredsstiller de ulike kravene aktive familier har, har jeg lagt vekt på å gjøre boligene så funksjonelle som mulig. To bad, bod, egen sportsbod og soverom i begge etasjene. Når barna blir større, er det fint for de voksne å ha mulighet til å få litt privatliv. Luft, takhøyde og utsikt er også tre viktige nøkkelord for bra boliger, og her har jeg tatt hensyn til alle sammen. Samtlige enheter får store vindusflater med mye lys og fint utsyn, samtidig som innsynet fra siden er begrenset. Jeg har rett og slett åpnet for utsynet og begrenset innsynet.

I et felt hvor flere boliger ligger samlet, et følelsen av luft svært viktig. Jeg har trukket de ytterste boligene så langt som mulig ut på tomten, for å skape avstand og luft til boligene som ligger i midten. Store grøntområder og natur i umiddelbar nærhet er med på å gi boligene sjeldne kvaliteter.»

«Dette prosjektet er moro å jobbe med,» avslutter Håvard.» Det er alltid spennende å se en idé bevege seg fra tegnebrettet og materialisere seg til et sted mennesker skal leve og bo. Men like fint er det å vite at jeg får være med på å skape grunnlaget for et liv med så mange kvaliteter rett utenfor døra. Lys, frisk luft, skog og mark, trygt og trivelig lokalmiljø, og likevel bare en drøy halvtimes togtur fra Oslo-gryta.»

«Dette er på mange måter et pilotprosjekt,» sier Pål Andreas Pedersen, salgsansvarlig for ABC-hus. «Et av de første i sitt slag som tilbyr en fullverdig rekkehus-løsning i her, og i dette markedet. For denne målgruppen har alternativene begrenset seg til forstedene rundt Oslo. Stadig lengre unna sentrum etter hvert som prisene har blitt presset i været, men like fullt en del av storbyen med alt dette kan føre med seg. Her kan vi tilby noe helt annet. «Sørlandsidyll» høres kanskje ut som en forslitt floskel, og særlig når den brukes om et sted som faktisk ikke ligger på Sørlandet. Men Son klarer faktisk å tilby kvaliteter du ikke finner noen andre stedet så nær Oslo. Med dagens effektive kollektivtilbud er det uproblematisk å ha jobben sin i Oslo, men hjertet sitt et helt annet sted. Disse boligene er som skapt for småbarnsfamilier som drømmer om noe annet, en hverdag i omgivelser hvor hvilepulsen ligger lavere og barna kan gå i sentrum uten å risikere noe annet enn å få småstein i skoen sin. Son har så mye å gi hele året, både for barn og voksne, at det faktisk blir litt feil å bare snakke om boligene vi utvikler på Skoglundkollen. De blir fabelaktig fine, misforstå meg rett» sier Pål Andreas avslutningsvis. «Men det er bare en del av pakka du får ved å flytte hit. En del av en sjeldent fin pakke»